Πρόταση οικισμού στο Μαρούσι

page49_01 Δεδομένα
Πρόκειται για τον οικισμό 320 κατοικιών εργατοϋπαλλήλων που περιλαμβάνει 74 κατοικίες για 1- 2 άτομα (ποσοστό 23%), 214 κατοικίες για 3 – 4 άτομα (ποσοστό 67%) και 32 κατοικίες για 5 άτομα και πάνω (ποσοστό 10%).
Το οικόπεδο ορίζεται από τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Διονύσου και Θέμιδος. Ο προσανατολισμός του και η κλίση του επιτρέπουν στα διαμερίσματα να έχουνθέα προς την νότια πράσινη περιοχή.

Βασικές αρχές 
1. Ίδιος προσανατολισμός για όλα τα διαμερίσματα.
Θεωρήθηκε αναγκαίο όλα τα διαμερίσματα να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό Β-Ν., ώστε να έχουν καλό ηλιασμό τον χειμώνα και ηλιοπροστασία το καλοκαίρι. Είναι διαμπερή κι εξυπηρετούνται από κοινόχρηστους εξώστες.
2. Ανάπτυξη των κατοικιών σε επί μέρους γειτονιές.

Έτσι επιτυγχάνεται:
α) Κλιμάκωση της μετάβασης από τον απόλυτο ιδιωτικό στον απόλυτο δημόσιο χώρο.
β) Έμμεση συνολική αντίληψη του οικισμού σαν άθροισμα περιοχών που εύκολα μπορεί κανείς ν’ αναγνωρίσει. Μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται και η πρακτική δυνατότητα σήμανσης των επί μέρους αυτών μονάδων γειτονιάς.
Οι κατοικίες αναπτύσσονται σε τρεις γειτονιές γύρω από την ιδιαίτερη για κάθε μια απ’ αυτές πλατεία – παιδική χαρά και μια μεγαλύτερη γειτονιά γύρω από δύο πλατείες – παιδικές χαρές. Η πλατεία είναι καθημερινός περίπατος και σημείο αναφοράς της γειτονιάς. Η παιδική χαρά περιλαμβάνει αμμόλακκο, κερκίδες και χώρο για παιχνίδι.
3. Διάταξη των μονάδων κατοικιών σε συγκροτήματα, έτσι ώστε:
α) να έχουν όλες έναν ιδιωτικό στεγασμό ή ακάλυπτο χώρο (αυλή ή εξώστης) για την επέκταση των εσωτερικών λειτουργιών σε εξωτερικό χώρο.
β) να αφήνουν τον ισόγειο υπόστεγο χώρο (Pilotis) για κοινή χρήση. Τα αυτοκίνητα θα σταθμεύουν σε υπόγειο Garage.
γ) να προκύπτουν από όμοιες βασικές μονάδες, αλλά να έχουν ποικιλία στην μορφή και ν’ αποφεύγεται η μονοτονία.

Κοινόχρηστοι χώροι
Το Εμπορικό Κέντρο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, αλλά και σε άμεση σχέση με τον ήδη υπάρχοντα οικισμό, αφού χωρίζεται απ’ αυτόν μόνον  page49_03από την οδό Θέμιδος. Έτσι επιτυγχάνεται, όσο είναι δυνατόν, αφομοίωση του νέου με τον παλιό οικισμό. Ο ανεφοδιασμός του γίνεται από το ειδικό parking που υπάρχει στην Θέμιδος. Περιλαμβάνει: καταστήματα προσωπικών υπηρεσιών, καταστήματα καθημερινής εξυπηρέτησης καθώς και ειδικά καταστήματα.
Το Ψυχαγωγικό Κέντρο περιλαμβάνει συγκρότημα αιθουσών ψυχαγωγίας και αμφιθέατρο, στο ισόγειο του οποίου υπάρχει καφενείο, ζαχαροπλαστείο και υπόστεγος χώρος εκθέσεων.
Ν.Δ., σε θέση που δεν ενοχλείται από την όλη κίνηση του οικισμού υπάρχει βρεφικός σταθμός και νηπιαγωγείο και στην Ν. άκρη του οικιπέδου εστιατόριο – ταβέρνα.
Η κίνηση από και προς την κατοικία και τους άλλους χώρους του οικισμού γίνεται από πεζοδρόμους. Ένας κεντρικός πεζόδρομος διασχίζει το οικόπεδο με φορά Β.-Ν. και οδηγεί άμεσα σ΄ όλους τους κοινόχρηστους χώρους (πλατεία, ψυχαγωγικό κέντρο, αγορά, σχολείο, εστιατόριο), στο κέντρο κάθε γειτονιάς και επίσης, σε συνδυασμό με τους δρόμους που υπάρχουν στον παλαιότερο, πάνω από την οδό Αγ. Κων/νου οικισμού, οδηγεί στο κέντρο του Μαρουσιού.
Στο υπόγειο των συγκροτημάτων των κατοικιών υπάρχει, για κάθε οικογένεια, πρόβλεψη μιας θέσης parking. Η προσπέλαση είναι άμεση από το περιφερειακό αυτοκινητόδρομο του οικοπέδου.

page49_02Μονάδες διαμερισμάτων
Για ν’ αποφευχθεί η μονοτονία, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των σημερινών πολυκατοικιών, οι τρεις διαφορετικοί τύποι διαμερισμάτων σχεδιάστηκαν έτσι ώστε, συνδυασμένοι μεταξύ τους οριζόντια και κάθετα, να δίνουν πολλές παραλλαγές, με αποτέλεσμα το συγκρότημα να μην είναι όμοιο με το διπλανό του. Έτσι, ο αριθμός των ορόφων εξαρτάται πάντοτε από τον τρόπο σύνδεσης των μονάδων, γύρω από ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο, χωρίς να ξεπεραστεί ο Σ.Δ..
Το βασικό κύτταρο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των διαφόρων τύπων διαμερισμάτων είναι διαστάσεων 4.50×9.00μ. Αυτό, μόνο του, δίνει τον τύπο Α (40.50μ2) σε 4 παραλλαγές για 1-2 άτομα, που είναι πάντοτε ισόγειος με αυλή. Δύο κύτταρα, σε δεκατέσσερις οριζόντιους και κάθετους διαφορετικούς συνδυασμούς, δίνουν τους τύπους Β1-14 (81.00μ2) για 3-4 άτομα. Τρία κύτταρα, σε δύο συνδυασμούς δίνουν τον τύπο Γ (12.50 μ2) για 5 και πάνω άτομα. Οι τύποι Β και Γ έχουν από έναν ως δύο εξώστες, διαστάσεων 4.50×4.50μ., οι οποίοι είναι επέκταση του έσω χώρου, υπόστεγοι ή ακάλυπτοι, με δυνατότητα φυτέυσεως τους.
Τα δωμάτια είναι κοινόχρηστα, όπως και το 50% του ισογείου χώρου των συγκροτημάτων, που αφήνει ελεύθερο. (Pilotis).

(Εργασία Ε’ έτους Αρχιτέκτονα Ε.Μ.Π., επιμελητής Γ. Λεονάρδος)

Back to Top